Informatie en spelregels

Wat zijn FNRS proeven (F-proeven)

De FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) is de brancheorganisatie van manegebedrijven, pensionstallen en africhtings- en wedstrijdstallen. De doelstelling van de FNRS is om de kwaliteit van de rijkunst in Nederland te verbeteren en het welzijn van de paarden te bevorderen.

Hippisch Centrum Westland (HCW) is een door de FNRS erkende manege. De PRCW organiseert in samenwerking met HCW een aantal keer per jaar FNRS diplomaproeven (F-proeven). Deelname aan de diplomaproeven is alleen mogelijk als je lid bent van de PRCW en in het bezit bent van een ruiterpaspoort. (N.B. alle ruiters die bij HCW rijden zijn automatisch lid van de PRCW)

Het FNRS-diploma en het daarbij behorende ruiterpaspoort zijn landelijk erkend. Met het ruiterpaspoort kun je bij FNRS maneges aantonen op welk niveau je paardrijdt.

Wanneer haal je een proef?

Bij de proeven behaal je promotiepunten. Om een diploma te behalen, moet je een aantal proeven rijden. Na het behalen van een diploma ga je een niveau hoger rijden. Hoe een en ander in zijn werk gaat, staat uitgelegd in het boek “FNRS, Verantwoord paardrijden”. In dit boek staan ook de proeven en de leergedeeltes voor de theorie-examens. Op de website van de FNRS vind je een overzicht van de proeven en diploma’s.

De F-proeven worden beoordeeld door juryleden die een opleiding hebben gevolgd bij de FNRS. Deze juryleden beoordelen de rijkunst van de ruiter. Dit in tegenstelling tot de wedstrijdsport (waarvoor je een startkaart bij de KNHS moet hebben); daarbij wordt de rijkunst van de combinatie van ruiter-paard beoordeeld. (lees hier meer over KNHS wedstrijden)

Als je een diplomaproef wilt afleggen, dien je in het bezit te zijn van een ruiterpaspoort. Je krijgt een ruiterpaspoort door lid te worden van de KNHS, waardoor je automatisch lid bent van de FNRS. Het lidmaatschap kost voor 2017 €20,60 per jaar. Je krijgt  hiervoor niet alleen het ruiterpaspoort, maar kan ook profiteren van diverse kortingsacties van de KNHS en krijgt bovendien het magazine Paard & Sport vier keer per jaar toegezonden.

Mocht je willen beginnen met de F-proeven, overleg dan met je instructeur/instructrice op welk niveau je kunt instromen.

Kleding tijdens proeven

De kledingvoorschriften bij deelname aan een proef zijn: een witte of beige rijbroek, zwarte (PRCW) trui of rij-jasje, rijlaarzen, veiligheidscap en (eventueel) witte handschoenen. Onder de trui of het jasje dient een witte blouse of coltrui te worden gedragen.

Praktische informatie

De PRCW organiseert in het binnenseizoen om de 6-8 weken FNRS proeven. Omdat in het algemeen de tijd van 6 à 8 weken te kort is om toe te zijn aan de volgende proef sla je doorgaans 1 proef over na het met succes afleggen van een proef. Als je een proef overdoet omdat je de vorige keer nog niet voldoende promotiepunten hebt behaald mag je natuurlijk wel de volgende proef meedoen. In de praktijk kan het zich voordoen dat je wel binnen 6 à 8 weken toe bent aan de volgende proef, overleg dan even met je instructeur.

Het startgeld voor de diplomaproeven bedraagt per proef met een manegepony €12,50 en met een manegepaard €14,- en dient op de dag dat de proef wordt verreden, voor aanvang van de proef(!), aan het wedstrijdsecretariaat te worden voldaan.

De startlijst wordt uiterlijk op de woensdag voorafgaand aan de proeven bij de zadelkamer opgehangen en is dan op onze website te vinden. Je moet je zeker 1 uur voor je starttijd melden bij het wedstrijdsecretariaat, starttijden kunnen namelijk veranderen.

Deelname aan de proeven is alleen mogelijk indien de contributie voor het PRCW-lidmaatschap is voldaan (mits je niet bij HCW rijdt) en je ruiterpaspoort bij het wedstrijdsecretariaat aanwezig is. Indien je je hebt ingeschreven en zonder bericht afwezig bent, ben je alsnog het startgeld verschuldigd.

Afmelden voor proeven kan per mail naar fnrs@prcwestland.nl  en dient 24 uur van tevoren te gebeuren.

Het boek “FNRS, Verantwoord paardrijden” bestellen?

Stuur een mail naar fnrs@prcwestland.nl of koop het boven aan de inschrijfbalie. Het boek kost €14,95.